Eugen Sandow – a testépítés atyja

Egyszer, amikor Sandow gyerek volt, szüleivel elmentek egy Földközi-tenger körüli nyaralásra. Állítólag ekkor nagy hatás gyakoroltak a fiatal fiúra a római mítikus hősökről, gladiátorokról és görög istenekről fennmaradt emlékek. Csodálta a szobrokba öntött testek szimmetriáját és ekkor fogalmazódott meg benne élete nagy célja...

Eugen Sandow

Frederick Müllerként született 1867. április 2-án Königsburgban, Kelet-poroszországban, de a világ számára Eugene Sandow néven maradt ismert. Kétségtelenül Sandow volt a legnépszerűbb testépítő a történelemben egészen a modern időkig. Manapság is csupán Steve Reeves és Arnold Schwarzenegger múlta felül őt egyetemes vonzerő tekintetében. A mai normák szerint Sandow nem volt túlságosan vonzó külsejű, azonban az ő idejében a nők elaléltak, a férfiak pedig sárgák lettek az irigységtől hihetetlen fizikuma láttán. Sandow azonban jóval több volt csodás fizikai jelenségnél, mivel széles körű ismeretei voltak az emberi testről. Sokan úgy tekintették őt, mint eljövendő dolgok látnokát, legalább is ami a testkultúrát illeti.

"Sandow Európában erőművészként jelentős hírnévre tett szert, számos alkalommal vetélkedőre hívta ki a többi erőművészt, és rendre legyőzte valamennyit. Az 1890-es években érkezett Amerikába, ahol Florenz Ziegfeld vette a szárnyai alá, aki „a világ legerősebb embere”-ként aposztrofálta, és országos turnét szervezett a számára. Sandow azonban elsősorban esztétikus fizikuma miatt lógott ki az erőművészek sorából. Sandow-nak valóban gyönyörű teste volt, ez nem lehet kérdés. Exhibicionista volt, és élvezte, hogy az emberek bámulják a testét és csodálják erőmutatványait. Belépett egy üvegburába és pózolt, s nem viselt mást, csak egy fügefalevelet, a közönség meg csak bámulta, a hölgyek egyik ámulatból a másikba estek izmainak szépsége és szimmetriája láttán.  A férfiúi fizikum ilyetén esztétikumának efféle ünneplése egészen új volt. A viktoriánus korban a férfiak nyakig beöltöztek, és nagyon kevés képzőművész választotta témájául a férfiaktot. Ezért is volt olyan elképesztő Sandow bemutatója. Sandow népszerűségének köszönhetően robbanásszerűen megnőtt az eladott egykezes és kétkezes súlyzók száma. Sandow hetente több ezer dollárt keresett, és egész iparágat teremtett maga körül a könyvek és magazinok eladásán keresztül. Versenyeket szerveztek, melyek során a versenyzők fizikai méreteit összehasonlították, aztán Sandow egy önmagát ábrázoló, aranybevonatú szobrot ajándékozott a győztesnek. Végül azonban saját macho mivoltának esett áldozatul. Állítólag egy nap az autója árokba szaladt, és úgy érezte, kötelessége fitogtatni az erejét, és egy kézzel akarta kihúzni az árokból. Ennek következtében a férfi, akinek György király  „Őfelsége Tudományos Fizikai Kultúra Intézményének professzora” címet adományozta, agyvérzést kapott, és meghalt."

(írta: Arnold Schwarzenegger)

Comments are closed.