Harci filozófia

A Wing Chun harci filozófiája:

 

A harc nem játék!
Az utcai küzdelem különbözik a harcművészeti bajnokságoktól, mert az utcán nem számít a kor, súly, képesítés vagy a harcosok száma, ezért az utcai harc soha nem tisztességes!

A harcművészeti bajnokságon a versenyt fel lehet adni, meg lehet óvni a mérkőzést vagy el lehet ismerni a győzelmet. Mindent könnyen el lehet intézni. De az utcán egy váratlan támadás esetén csak remélheted, hogy győztesen kerülsz ki. Nem adhatod meg  magad, de még csak esélyt sem adhatsz a támadódnak a győzelemre.

Tradicionális kínai harci szellem
A tradicionális kínai Kung Fu mester a harci technikákon kívül tanulóit a harcművészeti moralitásra és a lovagias viselkedésre is tanítja, hogy az iskola és a saját hírnevét a tanuló ne rombolja.

A harci technikák tanulásának értelme
A harci technikák tanulásának kezdetén nem akarunk összetűzésbe kerülni másokkal, akik erőszakoskodnak. Később nagyobb önbizalommal vesszük fel a kapcsolatot azokkal, akik erőszakoskodnak a gyengékkel. Amikor elegendő önbizalmat szereztünk, megvetjük az erőszakoskodókat, akik gyengébbek mint mi.

Van, amikor harcolni kell és van amikor nem
Én mindig emlékeztetem a tanulóimat, hogy akkor harcoljanak, amikor kell, és ne harcoljanak, amikor nem kell harcolni. Más szóval harcolnunk kell, amikor veszélyben vagy kritikus helyzetben vagyunk, és nem lehet más utat találni. Egyszerűen, amikor nem tudunk csinálni semmit, mert harcolni kell!

A mérges kígyó filozófiája
Az igazi Wing Chun gyakorló mindig egy mérges kígyónak képzeli magát. Ha valaki provokál téged, de te nem tartod szükségesnek, hogy harcolj, akkor hallgass vagy hagyd ellenfeled magára. Ha észreveszi, hogy nem reagálsz, valószínűleg abbahagyja az ingerlésed. Azonban, ha érzed, hogy nem tudod elkerülni a harcot, akkor gyorsan támadj és győzd le ellenfeled, mielőtt észbe kapna.

Bemutatás és valóság
A legtöbb harcművészeti oktató szereti tanítani tanítványainak az eszközös támadás ellen a pusztakezes védekezést. Azonban ezek a technikák nem működnek az életben. Emlékezz a tanácsomra; tudsz védekezni az ellenfeled ellen, ha egy bot vagy egy olyan fegyver van nála, amely nem éles. Azonban, ha ellenfeled egy éles kést vagy baltát tart a kezében, jobb ha bottal vagy egy székkel védekezel.

Fuss az életedért
Sohase álmodozz arról, hogy egy harcművészeti hős vagy egy mozifilmből. A mozivásznon, ahol a fegyvertelen ember legyőz tucatnyi fegyveres támadót, csak a rendezők "álmát" láthatod. az életben jobb, ha elfutsz ezekben a helyzetekben.

Önvédelem lőfegyver ellen
Sohase próbálj harcolni egy lőfegyveres ember ellen önvédelmi technikáiddal, mert az ellenfeled ujja, amelyet a pisztoly ravaszán tart, nem mozog lassabban, mint az egész tested. És ő nem az instruktorod, aki egy műanyag pisztollyal gyakorol veled.

Több ellenfél elleni harc
Sok ember tanítja tanítványainak, hogy a legjobb út a több ellenfél elleni harcban, ha a csoport közepében, hátát a falnak vetve harcol. Ez akadályozza a hátrálásodat és ez által a harcban legyőznek vagy megölnek. A legjobb út az ilyen harcban a menekülés. Mozogj gyorsan az ellenfelek között, így egyszerre csak egy vagy két ellenfél ellen kell harcolnod. S mivel így szétszóródnak, lehetőséget adnak a menekülésre.

Ne akarj hősség válni
A kínai mondás szerint "Aki tudja, hogy bánjon a helyzetekkel, egy hős." Te nem vagy gyáva, amikor visszautasítod vagy elkerülsz egy harcot. és megfordítva. Ha elfogadsz egy értelmetlen harcot, akkor te egy "hősi pózban tetszelgő bohóccá" válsz.