Női önvédelem:

— avagy hogyan válhatunk harcos amazonná

 

Önvédelmen általában egyfajta fizikai cselekményt értünk, mely alkalmas arra, hogy a minket ért egy- vagy több irányból érkező támadást sikeresen (lehetőleg sérülés nélkül) elhárítsuk és hatékony ellentámadással vagy a helyzetből való kilépéssel a szituációt végleg feloldjuk.
A nők és lányok elleni erőszak rendkívül súlyos egészségügyi és emberi jogi probléma. A nők életük során bármikor szenvedhetnek fizikai vagy mentális bántalmazást (utcai bűnesetek, szexuális támadások). A lányok kisgyerekkorukban nem szoknak hozzá az erőszakhoz – a fiúkkal ellentétben – nem nevelik őket a testük használatára, és alig találkoznak agresszióval. Támadásra ezért a legtöbb esetben lefagyással reagálnak. Éppen ezért fontos felkészültnek lenni, és tudatában lenni azoknak a módszereknek, amivel elkerülhetőek, illetve elháríthatóak az ilyen cselekmények.
Nagyon fontos része az önvédelemnek a megelőzés. Ha időben felismerjük a helyzetet és tudjuk mit kell tennünk az adott szituációban, a támadó esélyei csökkennek, és az esetek többségében el tudjuk kerülni a fizikai összetűzést.
Az önvédelemre sok ember úgy gondol, mint egy rúgás az ágyékra, vagy egy szemre támadás. De valójában az, hogy mindent megtenni azért, hogy elkerüljük a verekedést valakivel, aki fenyeget vagy megtámad. Az önvédelemben használni kell az eszünket, hogy az öklünket ne kelljen. A harc kimenetele nemegyszer már elméleti síkon eldől.
Az önvédelmi képességünk nem csak fizikai felépítésünkön és technikánkon, hanem mentális erőnkön is múlik.
Mentális önvédelem: Az idegrendszer ellenálló képessége a kívülről érkező negatív behatásokkal (stresszel) szemben.
Fizikai önvédelem: Az állóképesség, az erő, a gyorsaság, a technika és taktika edzését foglalja magában.

Az önvédelemhez szükséges ismeretek:

Önismeret: A hatékony önvédelemben az egyik legalapvetőbb dolog az önismeret. A nők megtámadásának többségében a megfélemlítés hatására remegni kezd a láb, a végtagok görcsösen használhatatlanok lesznek, az ijedség hatására megdermednek és mozdulni sem tudnak, lefagynak. Ezen állapot veszélye, hogy sem védekezni, de még elfutni sem tudnak. A megrémült nő a teljes kiszolgáltatottsággal áll a támadóval szemben. A lelki megtörés hatására az agy sem működik megfelelően, nem képes úrrá lenni a helyzeten és pánikba esik, amely eredménye a tehetetlenség. Tudni kell, milyen helyzetben hogyan reagálunk, mi az, amit tudunk kezelni, amit elviselünk, és mi az, amikor összeomlunk. A helyes önismeret, önbizalom a segítségünkre lehet.
Helyzetfelismerés: Fontos, a megfelelő helyzetfelismerés. Az erőszakba torkolló konfliktusok nem a pofozkodással kezdődnek. Mire az első ütés elcsattan, a konfliktus nagyobb hányada (90-95%-a) már lezajlott. Fontos figyelni a környezetünket, az embereket, a történéseket és felismerni, hogy az adott cselekmények nem jó végkifejlet felé tartanak. Célszerű valamelyik korábbi szakaszban más útra terelni az eseményeket. Aki erőszakra készül, az ugyanúgy vadászik, mint a ragadozók. Ennek jelei felismerhetők, ezért lényeges a testnyelv ismerete.

Taktika: A testbeszéd alapján felismerhető, mikor készül valaki erőszakra. Alapvetően kétféle taktikát választhatunk. Vagy megpróbáljuk a fellépésünkkel elriasztani a támadót – ne feledjük, a ragadozók rendszerint a leggyengébb áldozatot választják –, vagy igyekszünk minél feltűnés mentesebben beleolvadni a környezetünkbe, biztonságos helyre menni, elkerülni a konfliktust.
Amennyiben nem tudjuk kikerülni a konfliktust, célszerű hamis önbizalomba ringatni a támadót – egy nőnek erre számos eszköze van –, és amikor már nyeregben érzi magát, az első adandó alkalommal harcképtelenné tenni, és elmenekülni. Ilyenkor nem szabad finomkodni. Érdemes a lehető legbrutálisabb megoldást választani, ami valóban harcképtelenné teszi a másikat addig, amíg el tudunk menekülni.
Eszközök: Eszközökkel lehet a legegyszerűbben kiegyenlíteni a súly és erőkülönbséget. Fontos, hogy csakis olyan fegyvert válasszunk, amit mindig magunkkal hordunk, éles helyzetben nyugodt lélekkel használunk. (fegyverként nem a kardot, láncos sarlót, nunchakut, stb. értem)
A fegyvert azért veszem elő, hogy harcoljak vele, ha nem merem használni, el fogják venni tőlem, és a saját fegyveremmel végeznek velem. Egy hétköznapi tárgy is válhat megfelelő fegyverré, ami bármi lehet: egy toll, kulcs, mobil, fésű, elemlámpa – csak tudni kell használni őket. A környezetünk is rengeteg lehetőséget kínál: hamutálcát, kanalat, söröskorsót, forró kávét, egy széket, amin keresztül lehet lökni a másikat, esetleg egy kirakatüveget, amit betörünk, hogy megszólaljon a riasztó. A parkoló autó ugyanilyen jó – legalább a gazdája ki fog nézni a zajra.

Veszélyhelyzetek elkerülése!

Az önvédelem része az, hogy megpróbálsz olyan dolgokat tenni, ami nem sodor veszélybe:
A barátaid és a szüleid tudják a napi programodat (órák, edzések, klub-gyűlések, stb. ). Ha barátaiddal elmész valahová, tudasd valakivel, hogy merre mész, és hogy mikorra tervezed a hazaérkezést.
A testbeszéded magabiztosságot sugározzon. Mutasd azt, hogy tudod miért jöttél ide, de viselkedj óvatosan.
Bízz az ösztöneidben, és elkerülheted a támadást, mielőtt bekövetkezne. Az előérzeted, kombinálva a mindennapi ítélőképességeddel, segíteni tud abban, hogy kikerülj a bajból. A biztonságod azon múlik, hogy mennyire bízol a megérzéseidben.
Nézz körül. Minden biztonságosnak tűnik? Nyugodtnak érzed magad, ha ott vagy? Kérdezd meg magadtól, hogy az emberek, akiket magad körül látsz, mind nyugodtak, jól szórakoznak? Ha látod, hogy sok a „balhés”, akkor a legjobb, ha tovább állsz.
Figyelj minden irányba, nézz körül és keress menekülési útvonalat
Amikor tömegközlekedési eszközön utazol, ülj közel a sofőrhöz és legyél nagyon éber.
Sötétedés után ne mászkálj egyedül sehová. Olyan helyen sétálj, vagy üldögélj, amelyek nyitottak, jól kivilágítottak, és tele van emberekkel.
Ha mindenképpen sötétedés után kell menned valahová egyedül, akkor kerüld a csendes sötét utcákat, a levágott utakat, amelyek elszigetelt helyre visznek. Mégis ilyen helyen jártsz, akkor ne hallgass fülhallgatóval zenét, kizárva ezzel a külvilág történéseit.
Kerüld el az olyan helyeket, ahol olyan emberek fordulnak elő, akik alkohol, vagy más kábítószer hatása alatt szórakoznak.
Ne lehajtott fejjel sétálva nyomkodd a mobilod, annyira belemélyedve, hogy megszűnik a külvilág.

Ha mégis cselekednünk kell…!

Ha tudsz, mindig fuss el! Csak akkor védekezz, ha már nincs más esélyed. Erre is csak addig van szükséged, amíg nyersz pár másodpercet a menekülésre.
Próbálj meg nem pánikba esni! A támadó úgyis nagyobb nálad, és biztosan jobban hozzászokott az erőszakos helyzetekhez. Veled ellentétben emellett tudja, mi fog történni, vagyis mindenképpen hátrányból indulsz. Ezért minél később reagálsz és minél ijedtebb vagy, annál kevesebb az esélyed.
Nyugodtan kiabáljunk, ahogy csak tudunk, hátha pont arra jár valaki. Ez még a támadót is visszariaszthatja a további bántalmazástól, mert fél, hogy valaki meghallja.
Ha nem sikerült elfutni és ki akarnak rabolni, és kés is van náluk, akkor inkább add oda, ami kell neki/nekik, hiszen az életed többet ér a tárcádnál, vagy épp a telefonodnál. Amikor kivetted véletlenül ejtsd le a földre. Ha szerencséd van, és csak az kell nekik, akkor le fognak érte hajolni, és akkor van lehetőséged fejbe, vagy máshol rúgni és elszaladni. Nem baj, ha legalább egy gázspray van nálad, amit például mindig a kezed ügyében tarthatsz, vagy a táskádban és azt veszed elő a tárcád helyett…
Ha olyat vennének el, ami testileg megalázó lehet vagy erőszakra gyanakszol, akkor üss, rúgj, harapj, igyekezz kiszabadulni. Mivel gyengébb vagy, olyan helyeket kell keresni a támadón, amelyeket nem véd izom. A leghatásosabb férfiak ellen az ágyékrúgás. Szúrd a kezedet a torkába, jó erősen nyúlj bele a szemébe, még akkor is, ha undorítónak tűnik.
Ne félj fájdalmat okozni! Igenis visszaüthetsz, ha bántanak – sulykolják az önvédelemhez értők.
A hosszú köröm remek fegyver az arc érzékeny pontjaival szemben.
Figyelj arra, hogy az alkohol és a kábítószer tompítja az érzékeket, a részeg vagy drogos támadó jóval kevésbé érzi a fájdalmat.
Ha a támadó keresi is az áldozatait, olyan helyre megy és úgy mozog, hogy előnyben legyen. Ilyenkor többnyire hátulról támad, elkapja az áldozat haját vagy nyakát. Mindenáron meg kell próbálni szembefordulni vele.
Ha földre kerültél, azonnal fel kell állnod, ha a legapróbb lehetőség is van rá A földön nem maradhatsz!
Jól gondold meg az ellentámadást és annak kivitelezését! Nem olyan egyszerű leteríteni valakit, és ha nem sikerül ártalmatlanná tenni a támadót és ezzel időt nyerni, elmenekülni, akkor nagy bajba kerülhetsz, mert ezután sokkal agresszívebben támadhat.

Milyen harcművészetet válasszunk?

Egyet meg kell érteni, hogy ha valaki önvédelmet tanul, az nem lesz legyőzhetetlen. Nincs olyan rendszer, ami maximális védelmet biztosítana. Mindenkit el lehet kapni, és mindenkit le lehet győzni, ez így igaz. DE, az esélyeket javítja, ha valamilyen stílusban jártas az ember.
Az önvédelemnek nem látványosnak, hanem hatékonynak kell lennie. Olyannak, ahol maximálisan ki lehet használni fizikai és mentális adottságainkat. Megfelelő erőnlét nélkül nincs hatékony önvédelem. Nagyon gondosan válassz mestert, mert a legjobb irányzatot is lehet rosszul csinálni. Fontos, hogy jól érezd magad a csoportban, mert a harcművészet titka a gyakorlás, és ha nem jársz szívesen, sose fogod rendesen megtanulni a technikákat.

Írta:

–Sije Pelcz Anita — 1.mesterfokozat – Wing Tsun kungfu

{Közzétéve a szerző engedélyével!}