Idén őszre, pontosabban november végére szerveztem egy kis létszámú kungfu elvonulást, aminek az volt a rendeltetése, hogy a haladó és a legmagasabb szintű (2.mesterfokozat) vizsgákat elkülönülten, odafigyelve meg tudjuk csinálni. A másik fontos szempontja az volt, hogy szerettem volna azoknak a tanítványaimnak meghálálni a segítségét, akik segítettek még nyáron a saját edzőtermünk felújításában! Első sorban nekik szerettem volna egy ilyen kis elvonulást szervezni, ahol foglalkozunk elmélyültem a Biu-Tze formával és a Wing Tsun Kuen mesterszintű technikáival!

Őszintén szólva arra számítottam, hogy kb. 5-7 fő lesz és szűk körben foglalatoskodunk a fent említett dolgokkal. Ennek ellenére, amikor kihirdettem az eseményt, nagy érdeklődést keltett a dolog! Amikor oda érkeztünk, hogy november végén utazunk a Börzsönybe, kb. ~20 fő volt a létszám! Ez nagy dolog, így november végén és örültem is neki nagyon!

Az kungfu elvonulás maga nagy vonalakban letisztult volt. Volt olyan része, ahol közös elmélyült beszélgetés volt, ahol kicsit jobban beleláthattam a tanítványaim lelkébe és megismerhettük egymást egy kicsit még közelebbről! A technikák és a gyakorlatok amiket terveztem, sajnos kevesebb időn keresztül tudtunk velük foglalkozni, de attól függetlenül szinte maximális hatékonysággal végiggyakoroltunk mindent!

A vizsgák voltak a legfajsúlyosabbak és természetesen a vizsgák emésztették fel az idő legnagyobb részét! Csak hogy érthető legyen, pl. csak szombaton több mint 4 órán keresztül csak a 8.tanulófokozatú és a 2 db 2.mesterfokozatú vizsgát csináltuk, ami még az én kritikus szememmel nézve is nagyon kemény volt!

Összetett és szerteágazó készségeket igénylő egy ilyen vizsga. Elméleti rész, formák, Chi-sau és technikák, aztán küzdelmi gyakorlatok. Nagyon elfáradtak a vizsgázók a hosszú vizsga alatt és teljesen felőrlődött az állóképességük és a maradék erejük is! Több különböző stílusú küzdő ellen kellett megállni a helyüket. Ilyenkor mindig szoktam figyelni, hogy ki hogy küzd az utolsó és az utolsó előtti ellenfél ellen, amikor már alig van erejük arra, hogy a kezüket fenn tartsák!
Sajnos volt egy-két kisebb sérülés(Zúzódások és egy-két bement ütés), de mindent egybe vetve minden fantasztikusan lezajlott.

A kungfun kívül, amit fontosnak tartok, az az elmélyült beszélgetések és a közös séta, kirándulás a környező erdőkben, kilátóban természetben. Egy ilyen elvonulás alkalmával lehetőség van arra hogy az ember magába nézzen és fejlődjön a belső énje is, a személyisége és a többiek felé irányuló viszonya is. A harcművészetnek nem csak az a lényege, hogy megtanulj jól küzdeni és felfejleszd a fizikumod! Van egy belső, lelki fejlődés is, amit az ilyen elvonulások alkalmával, ha elcsendesíted az elméd, lehetőséged van máshogy látni a dolgokat.

Sifu Emin 2020-ban és 2021-ben nem hagyta el Törökországot és csak Törökországon belül oktatott és tartott szemináriumokat, illetve képezte azokat, akik meglátogatták őt! Mi, a magyar csapat színe-java is így tettünk és 2021. szeptemberében meglátogattuk őt és tartott nekünk egy mini edzőtábort, ahol volt lehetőségünk sokat tanulni tőle és megismerni őt még közelebbről! Ennek az utazásnak az eredményeként kaptam meg a 4.mesterfokozatot és kapott két tanítványom 1.mesterfokozatú oklevelet!
Idén is meg volt rá a lehetőségünk, hogy megismételjük ezt az utazást, viszont idén úgy döntöttünk, hogy inkább meghívjuk magunkhoz Emin Sifut Budapestre, hogy itt képezze a magyar és Közép-európai tanítványokat, valamint legyen lehetőségünk közös programokat csinálni és kapcsolatot ápolni Sifu Emin Boztepe-vel, a Wing Tsun Kuen egyik világklasszis mesterével!

A kommunikáció végeredménye az lett, hogy Sifu Emin elfogadta a meghívást és augusztus végén elkezdtem gőzerővel képezni a tanítványokat a szemináriumra és a vizsgákra! 5 hét intenzív felkészülés után két tanítványom, Sihing Kamarás Endre és Sihing Bene László sikeres 2.mesterfokozatú vizsgát tett! Ennek eredményeként ők lettek utánam az egyesület legmagasabb szintű kungfu gyakorlói! Külön sikerként könyvelem el, hogy Si-mei B. Viktória sikeres 1.mesterfokozatú vizsgát tett, így ő lett az első női tanítványom, akinek ez a vizsgája sikerült! Viki 7 éves kora óta a tanítványom, szinte az elsők között volt, aki tanulni kezdett tőlem, amikor elkezdtem a csoportos oktatást 2011. szeptemberében! Ő és az anyukája 2012. tavaszán, a következő évben iratkoztak be hozzám! A fent említett személyeken kívül, Dr. S. Csaba tanítványom-magántanítványom is sikeres 1.mesterfokozatú vizsgát tett, aminek külön örülök, mivel Csaba régi motorosnak számít a harcművész gyakorló tanítványaim között és régóta Wing Tsunozik, több szervezetben is gyakorolt már és azelőtt is instruktornak számított, mielőtt elkezdett tőlem tanulni!

A magyarországi EBMAS és a kungfu iskoláim külön sikere, hogy ezúttal az általam szervezett szeminárium egy Közép-európai központi szemináriummá fejlődött! Ugyanis jöttek tanítványok és mesterek Temesvárrról, Romániából, Pozsonyból, Szlovákiából és remek eseménnyé alakult ez a két napos szeminárium! Rengeteg munka volt benne, viszont ez a munka a tanítványaim sikeres diplomáiban és fejlődésében gyümölcsözött!

Ismét eljött az ideje annak, hogy Budapesten egy újabb Sifu Emin Boztepe szeminárium megszervezésére legyen lehetőség. Immáron 3 éve annak, hogy utoljára Sifu Emint Budapesten fogadtuk, szemináriumot szerveztünk, vizsgákkal egybekötve és összejött a magyarországi és környékbeli országokból az EBMAS tanítványok színe-java! Sajnos a pandémia alatt nem volt lehetőségünk ilyen események szervezésére, sőt az egyesületi élet és nagyon leminimalizálódott 2020- ban és 2021-ben!

-Az idei szeminárium tartalmasra fog sikerülni, ugyanis lesz haladó kurzus és tanulói kurzus egyaránt. Valamint szervezünk közös szabadidős programot Emin Sifuval és a tanítványokkal és közös vacsorát is! Az első nap inkább a mestereké, instruktoroké és a haladó tanítványoké lesz. Zártkörű haladó tanfolyam keretein belül fogjuk górcső alá venni a Wing Tsun Kuen leghaladóbb technikáit, ugymint a Muk Yang Chong, a Biu Tze és az EBMAS program 1-2-3. technikusi szintjeinek tematikája.

-A második napon tanulói kurzus lesz, ahol az 1-12. tanulófokozat EBMAS programja lesz terítéken, kiegészítve azokkal a dolgokkal, amiket a tanítványok kérdeznek. Minden bizonnyal lesz antigrappling program és néhány olyan kiegészítés, amit az EBMAS vizsgaprogrammal kapcsolatban fogok kérdezni! Mindezt vizsgák fogják zárni, ahol két tanítványom is vizsgázik 2. mesterfokozatra és 1.mesterfokozatra fog vizsgázni az első olyan női tanítványom, aki eddig eljutott!

Ha érdeklődsz, illetve szeretnél részt venni a szemináriumon, emailben vagy telefonon szívesen válaszolok bármilyen jellegű kérdésre!

Tel.: +36707755674

Email: [email protected]

 

-Tartottunk egy „kungfu vizsgaidőszakot”, mielőtt még elkezdődött a nyári szünidő. Ezután sokan azok közül, akik levizsgáztak, a nyári szünidő idejére félretették a kungfut, mint arra számítottam is, hiszen az évek alatt kialakult bennem egy kép az évek szerkezetéről. Általában augusztusban és decemberben tűnnek el a legtöbben a csoportos órákról!
Érdekes, de a magánoktatásra ez nem feltétlenül igaz! Akik rendszeres jelleggel járnak magánórára, azokra igaz, hogy általában rendezett az életük és professzionális látásmóddal rendelkeznek mind a karrierjük esetében, mind az élet más területeit tekintve, így ők az év minden időszakában konzisztensek maradnak.
A gyerekek viszont pont a másik végletet képviselik, hiszen ők, amint teljesítették „kötelezettségüket”, máris rohannak élvezni a szabadidejüket és ez így rendben is van! Nem is szoktam őket fegyelmezni nyáron semmilyen formában, inkább ha eljön a szeptember, akkor igyekszem őket ráncba szedni!

Visszatérve az idei nyár alakulásához, a szünidő kezdete után tartottuk meg az idei nyári „nagy” edzőtáborunkat, egy új helyen, Balatonfenyvesen. Immáron kilencedik alkalommal szerveztük közösen a nyári edzőtáborunkat Sifu Petz Jánossal, a Dynamic Wing Chun kungfu szervezet vezetőjével, akivel már 2004 óta gyakorlunk együtt, mint kungfu testvér.
Az edzőtábor szerkezeti felépítése magában foglalt egy magas fokozatú vizsgát, két vizsgázóval, valamint egy középhaladó vizsgát, 5 vizsgázóval, az EBMAS rendszer szerint.
Az edzőtábor programja változatos volt, tartalmazott többek között elemeket a Biu Tze (Döfő ujjak) formából, fegyveres technikákat, Latosa Escrimát vendégelőadónk jóvoltából, valamint alkalmazásokat a Siu Nim Tau formától kezdve a Muk Yang Chong-ig bezárólag mind a négy pusztakezes formából!

Érdemes követni Facebookon az „EBMAS Hungary” oldalt, mivel nagyon hasznos bejegyzéseket teszünk közzé, videókat, amiket érdemes megnézni, valamint hasznos, kungfuval kapcsolatos eseményeket! Az edzőtáborok, szemináriumok és kiscsoportos edzések időpontjaival kapcsolatban is naprakész lehet, ha követed az oldalon megjelent bejegyzéseket!

Az új év rendkívül eseménydúsan és produktívan indult! Már január második hétvégéjén egy nagyszabású eseményt szerveztünk, a 2022-es Téli kungfu elvonulásunkat! Az idei idáig az ötödik alkalom, hogy ezt a téli eseményt megszervezhettük! A megszokottnál kevesebben voltunk, viszont már annak is nagyon örültem és hála töltötte el a szívemet amiatt, hogy egyáltalán meg tudtuk szervezni ezt az edzőtábort! Érdemes azt a szót kicsit ízlelgetni, hogy „Elvonulás”! Minden alkalommal, hogy egy ilyen eseményt szervezünk, figyelem a tanítványokat, figyelem magamat, hogy ki hogy viszonyul az ilyen közös eseményekhez! Azt vettem észre, hogy igazán megélni kevesen tudják! Az egyik fontos tulajdonsága egy elvonulásnak az lenne, hogy otthon hagyod a gondjaidat, a teendőidet, az emberi kapcsolatokkal kapcsolatos terheidet és a rengeteg munkát! Ha mindent otthon tudnál hagyni, át tudnál szellemülni és ki tudnád üríteni a zajos elmédet és csendben tudnál megközelíteni egy ilyen eseményt, az lenne a teljesen ideális!
-Van olyan tanítvány, aki jól rákészül egy ilyen eseményre és alig várja hogy el tudjon indulni.
-Van olyan gyakorló (vagy inkább oktató), aki nyűgként él meg egy ilyen edzőtábort és „muszájból” jön el, mert a vizsgához kötelező, mert a mestere kötelezte rá vagy mert „szükséges kötelességnek” ítéli meg a fejlődés rögös útján!
-Van olyan is, aki nagyon szereti a kungfut, szeretettel és lelkesedéssel jön el egy táborba, de nagyon zsúfolt az élete: munka, karrier, család, egyéb teendők, ezért rohanva jön el, 1-2 napot marad vagy csak rövid időre jön, a tábor közben telefonál és ügyeket intéz és utána rohanva távozik!

Következőleg, ha egy ilyen elvonuláson veszel részt, próbáld magadba tudatosítani ezeket a tényezőket!
Csendesítsd el a zajos elméd! Hagyd otthon a gondjaidat és a teendőidet! Próbálj időben elindulni és addig minden fontos dolgodat letudni! Onnantól kezdve pedig, hogy megérkeztél, tedd félre a telefonod (a legjobb egy olyan helyszín ebből a szempontból, ahol egyáltalán nincs térerő és wifi) és csak abban az esetben használd, ha feltétlenül szükséges!
Tölts időt a többiekkel, beszélgess, menjetek el sétálni, elmélkedjetek a kungfuról! Sokkal mélyebb kapcsolatba tudsz így kerülni a kungfu testvéreiddel, amire amúgy a hétköznapokban kevésbé van lehetőség! Az ilyen emberi kapcsolatok a legfontosabbak az életben! Egy harcművészeti iskolát is sokkal népesebbé és erősebbé tesz az, ha a tagok jó kapcsolatban vannak egymással!
Ha pedig a kungfu gyakorlását is csendes elmével tudod megélni, biztos lehetsz benne, hogy olyan szintre fogsz eljutni, amire amúgy esélyed sem lenne!

November első hétvégéjén szűk körben szervezem meg az idei őszi kungfu elvonulásunkat a Börzsönyben, gyönyörű szép környezetben, ahol 2 napon keresztül elmélyülünk a harci művészetek filozófiájában, valamint sokrétű képzést kapnak a résztvevők és széles spektrumban ismerhetik meg a Wing Tsun Kuen haladó formagyakorlatát és technikai repertoárját!

Amire számíthatsz, ha eljössz:

-Baráti légkör és nagyon barátságos, sportszerető emberek társasága

-Intenzív tréningek és gyors fejlődési lehetőség

-Az EBMAS nemzetközileg elismert vizsgafokozatainak megszerzése házi vizsgán keresztül

-A tréningek mellett közös szabadidő programok szervezése (pl. kirándulás, a környék bejárása)

-Esténként közös baráti beszélgetések a kungfuról és más egyéb témákról

 

Részletek: A +36707755674-es telefonszámon, vagy a [email protected] email címen keresztül.

Ebben a bejegyzésben az utazásunk célját, magát az edzőtábort fogom leírni és az azzal kapcsolatos tapasztalatainkat!

Jómagam is nagyon sokat tanultam, tapasztaltam és fejlődtem ebben az intenzív három napban és komoly izomlázam volt már akkor is és még utána kb. egy hétig! Azzal is tisztában vagyok, hogy egy intenzív edzőtáborban, továbbképzésben a folyamatos magas fokú figyelem és maga az a tény, hogy próbálsz mindent megfigyelni, megérteni és elsajátítani, az mentálisan igencsak igénybe vesz, e melllé pedig a fizikai fáradság, az izmok fáradsága tesz teljessé egy edzőtábort vagy szemináriumot! Maga ez a mentális-fizikai igénybevétel teszi lehetővé azt a fejlődést, amit mással nem lehet elérni!

Az első nap nagyon sokat beszélgettünk Emin Sifuval és gyakoroltunk az EBMAS tanulói program végét. Kitértünk a 10, 11. tanulófokozat szituációs gyakorlataira, amit a következő nap folytattunk!

A második napon találkozunk egy nagyon kedves, tisztelettudó török sráccal, akit Mehmednek hívtak. 10.tanulófokozata volt, ahhoz képest igencsak harcias és technikailag is bizonyos szempontból elég képzett volt! Annyit érdemes megemlítenem, hogy a török tanítványok nincsenek túl fokozatozva és ahogy láttam, kemény fogják őket és szigorú hierarchikus rendszerben vannak, harc szempontjából pedig elég jól megállják a helyüket! Gyakoroltunk mindannyian elég sokat Mehmeddel, folyamatos szabad küzdelem volt megállás nélkül és a végén csináltunk egy közös több támadós szituációs gyakorlatot!

 

Kedves Olvasóim,

Hónapok óta edzettem magam fizikailag, képeztem magam minden lehetséges módon és készültem mentálisan is a nagy utazásra!
Szeptember közepén vált lehetővé az utazás, négy tanítványommal látogattuk meg Dai-Sifu Emin Boztepe-t Baglicában, Törökországban, a szülőfalujában, ahová nemrégiben az EBMAS világszövetség egyik központja került.
A pandémia óta Sifu Emin nem utazott és nem tartott szemináriumokat, mint ahogy azt előtte 19 évig megszoktuk!
Helyette ő várta Baglicában az EBMAS tanítványokat, szerte a világból, májustól-októberig, havi egy-egy három napos edzőtábor keretein belül!
Először, május-júniusban körvonalazódott, hogy szeretném meglátogatni Emin Sifut és órákat venni tőle, tovább fejlődni és a Chi-gerk, fabábú szekciókat gyakoroljam, illetve befejezzem a maradék eddig meg nem tanult szekciót! Augusztust beszéltünk meg és kezdtem el szervezni, de végül más utazások, nyaralás, illetve az idő szűke miatt végül a szeptember mellett tettem le a voksom és azt az időpontot találtam a legmegfelelőbbnek! (Utólag nagyon örülök, hogy ezt a döntést hoztam meg!)

A következő bejegyzésben írok egy bővebb fogalmazást az utazásunk kapcsán és a szemináriumon tapasztaltakról!
Múlt héten épségben hazatértünk, egyelőre az eredményeinket foglalnám össze:

  • Sikeresen levizsgáztam Dai-Sifu Emin Boztepe előtt a Wing Tsun Kuen 4.mesterfokozatára!
  • Két tanítványom, Péter és Józsi Sihingek sikeresen levizsgáztak 1.mesterfokozatra, így már összesen három mester tanítványom van!
  • Árpád, a magántanítványom sikeresen levizsgázott 11.tanulófokozatra!

 

Szép napot mindenkinek!

 

 

Iskolánk az elmúlt egy évben zárva tartott, nagyon minimális interakció volt a csoportban és ennek megfelelően kevés lehetőség volt a társasági életünk folytatására és egyesületi rendezvények szervezésére.

2021. június 1-jétől viszont újra indulnak a csoportos foglalkozásaink, még pedig a következőképpen:

Hétfő – szerda : 18:30-20:00 — Csili Művelődési Központ (Védettségi kártya szükséges!)

Kedd – csütörtök : 18:00-19:30 — Margitsziget (Szabadtéri edzések a Margitsziget déli csücskében –> Nem szükséges védettségi kártya!)

Bővebben