Tag Archive for: summercamp

-Tartottunk egy „kungfu vizsgaidőszakot”, mielőtt még elkezdődött a nyári szünidő. Ezután sokan azok közül, akik levizsgáztak, a nyári szünidő idejére félretették a kungfut, mint arra számítottam is, hiszen az évek alatt kialakult bennem egy kép az évek szerkezetéről. Általában augusztusban és decemberben tűnnek el a legtöbben a csoportos órákról!
Érdekes, de a magánoktatásra ez nem feltétlenül igaz! Akik rendszeres jelleggel járnak magánórára, azokra igaz, hogy általában rendezett az életük és professzionális látásmóddal rendelkeznek mind a karrierjük esetében, mind az élet más területeit tekintve, így ők az év minden időszakában konzisztensek maradnak.
A gyerekek viszont pont a másik végletet képviselik, hiszen ők, amint teljesítették „kötelezettségüket”, máris rohannak élvezni a szabadidejüket és ez így rendben is van! Nem is szoktam őket fegyelmezni nyáron semmilyen formában, inkább ha eljön a szeptember, akkor igyekszem őket ráncba szedni!

Visszatérve az idei nyár alakulásához, a szünidő kezdete után tartottuk meg az idei nyári „nagy” edzőtáborunkat, egy új helyen, Balatonfenyvesen. Immáron kilencedik alkalommal szerveztük közösen a nyári edzőtáborunkat Sifu Petz Jánossal, a Dynamic Wing Chun kungfu szervezet vezetőjével, akivel már 2004 óta gyakorlunk együtt, mint kungfu testvér.
Az edzőtábor szerkezeti felépítése magában foglalt egy magas fokozatú vizsgát, két vizsgázóval, valamint egy középhaladó vizsgát, 5 vizsgázóval, az EBMAS rendszer szerint.
Az edzőtábor programja változatos volt, tartalmazott többek között elemeket a Biu Tze (Döfő ujjak) formából, fegyveres technikákat, Latosa Escrimát vendégelőadónk jóvoltából, valamint alkalmazásokat a Siu Nim Tau formától kezdve a Muk Yang Chong-ig bezárólag mind a négy pusztakezes formából!

Ebben a bejegyzésben az utazásunk célját, magát az edzőtábort fogom leírni és az azzal kapcsolatos tapasztalatainkat!

Jómagam is nagyon sokat tanultam, tapasztaltam és fejlődtem ebben az intenzív három napban és komoly izomlázam volt már akkor is és még utána kb. egy hétig! Azzal is tisztában vagyok, hogy egy intenzív edzőtáborban, továbbképzésben a folyamatos magas fokú figyelem és maga az a tény, hogy próbálsz mindent megfigyelni, megérteni és elsajátítani, az mentálisan igencsak igénybe vesz, e melllé pedig a fizikai fáradság, az izmok fáradsága tesz teljessé egy edzőtábort vagy szemináriumot! Maga ez a mentális-fizikai igénybevétel teszi lehetővé azt a fejlődést, amit mással nem lehet elérni!

Az első nap nagyon sokat beszélgettünk Emin Sifuval és gyakoroltunk az EBMAS tanulói program végét. Kitértünk a 10, 11. tanulófokozat szituációs gyakorlataira, amit a következő nap folytattunk!

A második napon találkozunk egy nagyon kedves, tisztelettudó török sráccal, akit Mehmednek hívtak. 10.tanulófokozata volt, ahhoz képest igencsak harcias és technikailag is bizonyos szempontból elég képzett volt! Annyit érdemes megemlítenem, hogy a török tanítványok nincsenek túl fokozatozva és ahogy láttam, kemény fogják őket és szigorú hierarchikus rendszerben vannak, harc szempontjából pedig elég jól megállják a helyüket! Gyakoroltunk mindannyian elég sokat Mehmeddel, folyamatos szabad küzdelem volt megállás nélkül és a végén csináltunk egy közös több támadós szituációs gyakorlatot!